Gezegenler Neden Yuvarlak ?

Daha önce merak ettiniz mi bilmem ama ben merak ederek bu yazıyı yazıyorum. Evrende kaç tane gezegen var bilinmez (kaç gezegen olduğunu hiçbir zaman öğrenemiyecez) ama bildiğimiz tek şey tüm bu gezegenlerin yuvarlak olduğudur. Peki ama neden ?

Tüm gezegenler ve hatta çoğu uydular yuvarlaktır. Bunun nedeni gökbilimcilere göre eriyik haldeki gök cisimlerinin şeklini yerçekimi belirler. Fizik kuralları tam olarak bu noktada devreye giriyor. Gökbilimcilere göre madde en az enerjiyi yerçekimi merkezinden eşit uzaklıkta bulunduğu zaman harcar. Gezegenin herhangi bir yerinde çikinti varsa gezegenin o çıkıntıyı muhafaza etmesi için daha fazla enerji tüketmesi gerekir. Bu şu demek oluyor: yerçekimi çıkıntıları otomatik olarak içine çeker ve giderek yuvarlaklaştırır. Ayrıca gezegenlerin dönme hareketi bu yuvarlaklığa özel bir biçim kazandırır. Kutuplar biraz içeri doğru çekilir, ekvator kısımları ise biraz dışarı cıkar. Dünya ve bazı diğer gezegenler bu sekilde tam yuvarlak değildirler.


Ayrıca her gök cismi yuvarlak olacak diye birşeyde yok. Mars'ın ve bazı gezegenlerin uyduları düzgün bir şekle sahip değildirler. Bunlar olusumlarında etkili olan daha karmasık bir yerçekimi sisteminin etkisi altında kalarak yuvarlak kavramına pek uymayan sekillerdedir. Örneğin Mars'ın uyduları Phobos ve Deimos buna en iyi örnektir. Bazı gök cisimleride mükemmel yuvarlağa sahiptir. Örneğin Nötron Yıldızları Güneş'ten daha büyük olmasına rağmen çapı sadece 12 kmdir. Bundan dolayı Nötron Yıldızlarının kütle çekimi öylesine kuvvetlidir ki yüzeyinde hiçbir girinti ve çıkıntıya rastlamak mümkün değildir ve bu yüzden yüzeyini pürüzsüz kabul edebiliriz..



15 yorum:

  1. Keyifle okudum tşkler :)

    YanıtlaSil
  2. keyifle okuduğum bir yazı oldu ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yazımı özenle okuduğunuz için ben teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Çok iyi yaa bilgilerinizin devamını bekliyoruzz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim. Bazı sorunlardan dolayı ara vermek zorunda kaldım devamı gelecek takip etmeye devam edin :)

      Sil
  4. Güzel ve bilgilendirici bir makale olmuş emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünceleriniz için teşekkür ederim :)

      Sil
  5. çok iyi bir makale meraklılar içi emeğiniz için teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Yüreğinize sağlık, soluksuz okudum. Gayet anlaşılır yazmışsınız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünceleriniz için Teşekkür ederiz. Diğer yazılarımızıda okumanızı öneririz :)

      Sil
  7. Saol çok işime yaradı.

    YanıtlaSil

İlginiz İçin Teşekkür Ederiz..